De Zwem- en Waterpoloclub Hatto-Heim biedt de mogelijkheid in competitieverband deel te nemen aan Wedstrijdzwemmen en Waterpolo. Naast het competitiegericht zwemmen is er ook de mogelijkheid om op recreatieve wijze de zwemsport te bedrijven. Dit zowel voor de oudere zwemmers die niet in competitieverband aan wedstrijden deel wensen te nemen en voor de jeugd die pas het zwemdiploma heeft gehaald. Zodra de zwemdiploma’s behaald zijn, kunnen deze kinderen kennismaken met onze recreatieve jeugdafdeling.
Zwemvereniging Hatto-Heim werd in 1956 opgericht. De zwemvereniging had in de beginjaren als thuisbasis zwembad “de Watermulder” aan de Randweg in Hattem, eerst vanuit het buitenbad en later vanaf 1974 in het binnenbad. Vanaf dit moment werd vanuit het clubhuis “De Boei”, achter het zwembad de vereniging bestuurd. In de zomermaanden verzorgden de vrijwilligers van de zwemvereniging voor de nodige verfrissingen en versnaperingen voor de zwembadbezoekers. Een traditie die stand heeft gehouden tot het moment dat zwembad “De Watermulder” haar deuren moest sluiten bij de opening van het nieuwe zwembad “de Marke” vanaf juni 2012, een moment waarop ook het clubhuis ophield te bestaan.

De overgang naar zwembad “de Marke” luidde een nieuw tijdperk in voor de vereniging. De mogelijkheid ontstond om de waterpolowedstrijden terug te halen naar het eigen bad in Hattem. Tot en met de competitie van 2011/2012 was er namelijk sprake van een samenwerking met betrekking tot de waterpoloafdeling met Noord-Veluwe uit Wezep, onder de naam: “Startgemeenschap Hattem-Wezep” die bestuurd werd vanuit Hattem. Na de jarenlange samenwerking is in goed overleg tussen beide verenigingen besloten de waterpolovereniging volledig over te dragen aan Hatto-Heim.

Met het terughalen van de waterpoloafdeling is aan de algemene ledenvergadering een voorstel voorgelegd tot het wijzigen van de tenaamstelling van de vereniging naar: Zwem en Waterpoloclub Hatto-Heim, afgekort: “Z&PC Hatto-Heim”.